Kategori: Tørrfisk
Tørrfiskens levende kulturarv
Bivdu deltar i et felles internasjonalt initiativ om å innskrevet tørrfisktradisjonene på UNESCOs liste over menneskehetens immateriell kulturarv. I forbindelse med dette arbeidet har det blitt laget en film om den tradisjonelle tørrfiskproduksjonen:
Bivdu deltar i søknad til UNESCO for godkjenning av tørrfisk-tradisjonene som immateriell kulturarv.
Felles internasjonalt initiativ
Siktemålet er å få tørrfiskens levende kulturarv nominert som en Unesco immateriell kulturarv av betydning for menneskeheten.
Det er etablert en internasjonal samarbeidsgruppe som vil utforme en Unesco immateriell kulturarv søknad, der Bivdu nå har blitt et viktig medlem og premissleverandør.
Behov for beskyttelse av tradisjonene
Tradisjonell utetørking av fisk kan forsvinne. Det merker vi godt i Finnmark der tørrfisk-hjellene er i forfall mange steder. Kunnskap og mathåndverk kan forsvinne. Kunnskapsoverføring mellom generasjoner, inkludert håndboren kunnskap, er nøkkelen til å opprettholde kulinariske og kulturelle praksiser og sosiale verdier. Matlaging er i sin natur en kulturell fellesskapsaktivitet som går i arv og som styrker sosialt samhold, generasjonslæring og kapasitetsbygging, på grunn av den tørkede fiskens spesielle karakter og konsistens.
Den felles visjonen for søknaden er at en ICH-Immateriell Kulturarv godkjenning vil styrke de sosiale og kulturelle funksjoner knyttet til tradisjoner og ferdigheter rundt tilberedning av tørrfisk og bidra til
(i) revitalisering av urfolks næring og kultur
(ii) positiv samfunnsutvikling
(iii) interkulturell dialog
(iv) en følelse av tilhørighet til lokalsamfunn
(v) kontinuitet av tradisjonen
Felles informasjonsside
Det er utviklet en felles informasjonsside om søknadsarbeidet i Norge, jf. www.stokkfisk.no , der Bivdu har fått inn sine ideelle, kulturpolitiske og næringsmessige synspunkter.
Mer om søknaden til og Bivdu sin deltakelse
Hele dokumentet: