
«For 200 år siden startet den største folkevandringen i Norges historie. I perioden 1825 til 1920 valgte over 800 000 nordmenn en lang og farefull ferd over Atlanteren i håp om et bedre liv.» Dette kan man lese på nettstedet Crossings 200 hos Anno Norsk utvandrermuseum.
Den 4. juli 1825 seilte sluppen Restauration fra Stavanger til New York med 52 norske emigranter om bord. Den strabasiøse ferden tok 97 dager, og med seg som niste hadde de 52 passasjerene blant annet tørrfisk og klippfisk.
Avreise fra Stavanger
200 år seinere, den 4. juli 2025, la det rekonstruerte seilfartøyet Restauration fra kai i Stavanger, med New York som reisemål. Man kan lese om denne historiske avreisen på nettstedet for skipet: restauration.no/nyheter/historisk-avreise-4-juli-2025-kongefamilien-stavanger-norge-crossings200-seilas-amerika)
Madeira
Madeira var et av stoppestedene under den lange reisen. Under velkomst-arrangement i Funchal den 30. juli 2025 fortalte Matthias Kaiser (Universitetet i Bergen) og Petter Haugan (Havforskningsinstituttet) om tørrfiskens betydning for den historiske handelen mellom Norge og Portugal. (Funchal er hovedstaden i den portugisiske autonome regionen Madeira.) Blant gaver som ble overrakt til Restauration var en tørket torsk sammen med et samisk flagg. (Fra innlegg av Kjell Sigve Lervik og Ann Irene Sem-Henriksen, delt på Slow Food Bergen sin Facebook-side).
New York
Mottakelsen av Restauration i New York den 9. oktober 2025 ble en flott markering av at utvandringen fra Norge til Nord-Amerika startet for 200 år siden. «Norge fikk vist frem noe av beste vi har av kultur til de tusenvis av fremmøtte på Pier 16, helt sør på Manhattan”, kan man lese på nettstedet for jubilemumsreisen. (Crossings 200 i New York – Crossings200)
I New York ble tørrfisk og det samiske flagget overlevert av skipper Kjell-Morten Ronæs til Britt Ardakani fra Norway House i Minneapolis. Der vil gjenstandene bli et symbol på overfarten og godt eksempel på kulturell utveksling mellom våre to land på hver sin side av Atlanterhavet.
Slow Food Mearra-Sápmi og Bivdu har via sitt samarbeid med Slow Food Bergen fått flere flotte bilder fra Restauration sin ankomst til New York, med det samiske flagget høyt hevet på masten, og med tørrfisk fra Lyder fisk i Finnmark om bord.
Takk
Bivdu og Slow Food Mearra-Sápmi retter en stor takk til skipet Restauration ved prosjektleder Kjell-Sigve Lervik som er representant fra Venneforeningen og Havnekomite for Restauration, og til Slow Food Bergen for promotering av vår felles kulturarv tørrfisken, og dermed også formidling av både norsk og sjøsamisk kultur og historie.




Se video fra Restauration sin ankomst til New York:
Foto: Aslak Bråtveit
(Flere bilder av Restauration, se www.restauration.no, side for kontakt)
Bildet nederst: Skjermdump fra video av Ole Ueland